Alles wat je moet weten over suiker: Hoe lees je een etiket?
Via je dagelijkse voeding krijg je vaak meer suiker binnen dan je denkt. Suiker wordt toegevoegd aan diverse producten, waaronder brood en soep. Het is daarom essentieel om etiketten te lezen om bewuster te leven. Met behulp van deze tips kun je ongezonde suikers snel identificeren en gezondere keuzes maken.
### [Verschillende soorten suiker](https://www.tandarts.nl/nieuws/8590/hoeveel-suiker-zit-er-echt-zo-lees-je-een-etiket)
De World Health Organization heeft richtlijnen opgesteld met een maximum van 25 gram suiker per dag. Dit is inclusief toegevoegde suikers en natuurlijke suikers zoals die in honing en fruitsappen. Suikers in vers fruit, groenten en zuivel vallen hier niet onder en worden als gezond beschouwd.
### [Suikers in de voedingswaardetabel](123tandarts.nl)
De hoeveelheid suiker in een product staat vermeld op het etiket onder de voedingswaardetabel. Let op de Koolhydraten: waarvan suikers-vermelding om te zien hoeveel suiker het product bevat. Helaas wordt niet altijd aangegeven welk type suikers erin zitten.
### [Suikers in een chocoladetoetje](Beugelsenorthodontie.nl)
Een voorbeeld van suikers in voeding is een chocoladetoetje. Hier zie je op het etiket dat er 9,7 gram suiker per 100 gram in zit. Het toetje bevat natuurlijke suikers zoals lactose uit yoghurt. Het is belangrijk om te weten hoeveel toegevoegde suikers het product bevat.
### [Toegevoegde suikers op de ingrediëntenlijst](https://www.tandarts.nl/mondzorg/preventie/de-lijst-met-130-verschillende-namen-voor-suiker)
Als je wilt weten of er suiker is toegevoegd aan een product, bekijk dan de ingrediëntenlijst. Hier vind je verschillende namen voor suiker zoals suiker, magere melkpoeder en citroensapconcentraat. Het is essentieel om bewust te zijn van de suikers die je binnenkrijgt.
Wil je meer weten over het lezen van voedingsetiketten? [Klik hier](https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-kopen/etiketten-lezen/etiket-vergelijken-om-gezonder-te-eten.aspx) om alles te leren over het vergelijken van etiketten.